menuclose

Estació Vella Park in Igualada, Barcelona

Parc de l’Estació Vella
Parc de l’Estació Vella

Estació Vella Park

The project site is 1.6 hectares wide and is located in the old Igualada’s railway station location, at the end of Mossen Cinto Verdaguer Avenue, between two streets parted by a steep slope.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Lluís Jubert – Architect / Lluís Roig – Building engineer / Teresa Galí-Izard – Agricultural engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, Pere Largo – MEP engineering

Promoter

Ajuntament d’Igualada

Construction company

Cubiertas y MZOV

Project status

Built

Start date

1993

Finish date

1995

Outdoor surface

16000 m2
© Jordi Surroca

Estació Vella Park

The town-planning circumstances clearly determined the organisation of the project. On one of its sides, the park takes on the extension of the avenue, reproducing it, not in an exact manner, but revisiting the typological model of the double lane of trees complemented with furniture elements, by means of an abstract network of plane trees and planters on a checkerboard layout. On the other side, the elevation difference among the streets can be solved with a wooded garden, with a changing topography that easily facilitates the adjustment to the longitudinal profiles of the perimeter streets. Between them, a complex-section wall draws an internal limit that finally becomes the main feature of the park. This wall, made with local stone and variable in height, adopts a geometrically sinuous layout and houses, depending on the sector, different elements: pond, canal, fountain, clock, grotto, cascade, bar, stairs or amphitheatre. On its upper part, the wall follows a pathway that demarcates the woods and that allows for a high view of the grove.

© Jordi Surroca

On the furthest edge of Mossèn Cinto Verdaguer Avenue, there is, as stated above, an amphitheater consisting of two sets of stands that make up a square and that finish off the wooded avenue. Similar to ancient Italian gardens, such as Villa d’Este or Villa Adriana, the wall becomes the leading character of the park, accruing the typical anecdotes that follow the visitor’s route as a means of entertainment. Garden and promenade coexist and build an urban fragment.

© Jordi Surroca