menuclose
Pegaso park

Park on the ruins of the Pegaso factory in the industrial district of Sant Andreu in Barcelona.

Parc de la Pegaso
Parc de la Pegaso

Pegaso park

The Pegaso Park is a space full of vegetation, with open areas and others surrounded by trees, secluded and shady. A winding canal meanders through the center and small bridges allow passage from one bank to the other. Its entrance, located on Gran de la Sagrera street, which until the 1970s gave access to an old truck factory, today opens wide to one of the most emblematic green spaces in the district of Sant Andreu.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Lluís Roig – Building engineer

Promoter

Ajuntament de Barcelona

Location

Project status

Built

Start date

1982

Finish date

1987

Outdoor surface

36500 m2

The history of the place

This green space is located on the land formerly occupied by the emblematic ENASA truck factory, between the old historical centers of Sant Andreu and La Sagrera. The name of the park comes from the popular Pegaso trucks that were produced in this factory.

Once through the gate, the first thing we find is a large paved space occupied by the Sagrera traffic playground. In front of the gate there is a very long row of brick benches, shaded with date palms, the backs of which are adorned by the greenery of ivy. To the right, a canal begins its course into the park and behind the benches, lush vegetation can be seen.

From the gateway, the park is arranged in two sectors: an esplanade shaded by plane trees, bordered by ligustrums and the lake, and a system of small hills that pay architectural homage to the nineteenth-century gardens of Fontserè.

© Eugeni Bofia

The waterway

In the upper part of the park, there is a promenade with a pergola that surrounds a sports center and children’s play areas. The lake is the element that links and divides these two spaces.

The waterway is the defining element of the park’s landscape. It crosses it diagonally, from the entrance on Gran de la Sagrera street to the end that borders Pegaso street and the water flows through lush, shady vegetation reminiscent of riparian forests. Bridges as original as the ones inspired by traditional Japanese bridges cross the canal at different points along its course.

Yin & Yang

The direct circulations were moved away from the garden area, channeling them perimetrically through two elevated walkways: one parallel to Portugal Street and the other adjacent to the parking area. From these walkways and always in a tangential way, the garden can be accessed.

The wooded area opens onto Dublin street and serves as a communication between La Sagrera and San Andreu, as well as a place to develop different activities. A thread of water separates the grove from the garden and sinuously widens offering different views of the two parts and is river or canal depending on from which part we observe it.

A garden, with a winding path that crosses it, is enclosed from the outside and separated from the grove by the river, a garden with lush vegetation and a predominance of evergreens and flowering trees, contrasts with the regularity of the grove, a contrast that, as in Japanese gardens, reminds us of the theory that the universe consisted of two things: rest (yin) and action (yang), a contrast like that between the steep mountain and the immense plane of the grove, between the winding garden path and the regularity of the plane trees, between the tranquility in the grassy meadow and the action in the sports courts, between the formal variety of the trees in the garden and the uniformity of the plane trees.

© Eugeni Bofia
© Eugeni Bofia