menuclose
Public park in La Vaguada de las Llamas

A large urban park designed to represent the richness of the landscape and the diversity of vegetation that occur in the Atlantic climate.

Parque Atlántico en Santander
Parque Atlántico en Santander

Atlantic Park in Santander

La Vaguada de las Llamas preserves and expands a large wetland of reed beds that becomes the central element of a large public park on the outskirts of Santander. Delimited by two roads, the park is structured by planted terraces that generate stairs, amphitheaters, and ramps.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Albert Gil Margalef – Architect / Javier Zaldívar – Architect and landscape architect / Elena Mostazo – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

APPIA XXI – Engineering

Location

Construction company

SIEC, Urazca

Project status

Built

Start date

2006

Finish date

2008

Total area

300.000 m2

Awards

European Garden Award 2016 – Parc Atlàntic, Santander

La Vaguada de las Llamas was a large tract of open space on the outskirts of Santander set aside by the Master Plan to be turned into a public park. Its location, at the centre of major urban growth perpendicular to the Sardinero beach, its special river-bed topography and its long narrow shape (1100 m long by 300 m wide) made La Vaguada de las Llamas a highly specific urban element. Added to the physical data was something that made Las Llamas a truly unique spot: the presence of a partially stagnant watercourse at its lowest point, giving rise to a large native colony of reeds that is unique in its extension.

For us, designing a park in Santander was an opportunity to experiment in a geographical context where we have never yet had chance to work. Having the Atlantic as an environmental context was a new feature, and we wanted to explore every aspect, not just its botany and biology, but also those that directly influence the morphology of the project.

© Jorge Poo

The project was based on three structural aspects. The first refers to the park’s urban structure. The park is laid out between two roads that define its perimeter: one pre-existing, the S-20 expressway, and another that is specially created, parallel to the Avenida de los Castros, which lines the park on the side where the universities are located.

The main entrance, coinciding with the roundabout with the city’s Sports Stadium, provides vehicular access to the main car park and to the park itself through a grove of trees that culminates in a lookout point over La Vaguada and a green amphitheatre. This entrance sets out to relate the park’s two levels of intensity: mass use for large events that may be held here and the more intimate level of going for a walk and enjoying the place for its own merits.

As well as this main entrance there are a further two around the perimeter which communicate the two conurbations that surround the park and connect the park to them: the area around the universities, with its fluctuating population (during the week, in the daytime and generally young) and the housing development on the south side of the S-20 (permanent, families and a wide age bracket).

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

The second level of the project had to do with the park’s morphological structure. The strategy for the organization of the park is based on the attempt to reproduce on site the revised morphology of the Atlantic Ocean, with a stylized reproduction of its outline to produce the paths around the perimeter and the ocean itself as a reserve for the existing colony of reeds. The difference in perimeter between the shape of the ocean and the reedbed was addressed by increasing the reedbed area and completing it with an artificial lake that provides a hydraulic reserve and organizes its engagement with the amphitheatre.

The outlines take the form of planted terraced slopes that border the whole park, making up the large differences in level. The horizontal tracts of these slopes are planted with vegetation, like terraces, and generate the steps, ramps and amphitheatres that give this new geographical limit the necessary continuity. The staggered slopes structure the park into three topographical levels that organize the main layouts: one at the lowest level, alongside the reedbeds; the next halfway up the slope, with spaces to rest and play, and a third running parallel to the roads that delimit the park. All three take the form of horizontal paths that go around the whole perimeter of the park, each on a different level. The lowest stands out as the main path thanks to its stone paving, while the others are paved with elastic material.

© Jordi Surroca
© Jorge Poo

The paths across the reedbeds comprise raised walkways with a low impact on the colony’s hydraulic and biological structure. The routes of these walkways trace out well-known voyages across the Atlantic: Christopher Columbus and Juan de la Cosa, the slave trading routes, commercial routes between Europe and the United States, etc. Others reproduce the virtual lines of the Tropics of Cancer and Capricorn, and the equator.

© Jorge Poo
© Jorge Poo

The third and final level addresses the structure of vegetation. The park’s particular layout, reproducing the morphology of the Atlantic Ocean, allows the existing system of reedbeds to stay at the centre, the area equivalent to the actual ocean, where they are complemented and completed by an artificial lake. The special hydraulic conditions required by reedbeds (water level, variety of nutrients and soil quality) are maintained throughout. The rest of the park’s vegetation seeks to identify with its location, including an arboretum based on Atlantic-coast plant species and laid out according to the geographical strips in which the park is organized. Each of the strips is planted with the appropriate vegetation for the latitude represented in linear plantations that are denser or sparser according to their proximity to the water’s edge.

© Jorge Poo
© Jorge Poo
© Jorge Poo