menuclose
Office building at 196 Cristóbal de Moura street in 22@

A new office generation that is committed to the warmth and sustainability of wood with highly industrialized systems.

Oficines T3 Diagonal Mar a Barcelona
Oficines T3 Diagonal Mar a Barcelona

T3 Diagonal Mar Offices in Barcelona

The T3 Diagonal Mar building combines the benefits of wood with high industrialized systems to create sustainable offices that promote its users' well-being. Thanks to its pioneering design, cutting-edge materials and construction techniques, T3 Diagonal Mar is prepared to meet the highest certification standards such as LEED Platinum, WELL and WiredScore.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, Anna Lloret Papaseit – Architect

Team

Santi Xercavins Julià, Jordi Llàcer Macau, Mario Súñer Díaz, Roger Mermi Ribalta, Marta Sanz Cuso – Architect / Bárbara Freire Ares – Architect and landscape architect

Collaborators

BIS Structures – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, Ferrés Arquitectos y Consultores – Facade, Egoin – Engineering, manufacturing-and wood construction, G3 – Building engineers

Promoter

Hines, Henderson Park

Construction company

OCP – Obra Civil Profesional

Project status

Under construction

Start date

2021

Total area

3627 m2

Outdoor surface

163 m2
T3 Diagonal Mar shares the block with a student residence also designed by batlleiroig, with which it shares a car park. / © SBDA

Innovative solutions to reduce the carbon footprint

The close relationship with the client and the common interest in innovation and respect for the environment has made it possible to propose an avant-garde and sustainable proposal, becoming the first office building in Europe that is part of the T3 family (Timber, Transit, Technology).

This new office design concept is based on three fundamental pillars: the warmth and sustainability of wood, being located in an emerging environment well connected to the city, and state-of-the-art technology. This project has been taken as an opportunity to rethink the usual construction solutions and apply materials and systems that reduce the carbon footprint. For this reason, wood is the true protagonist of offices.

For the structure, pine wood (pinus radiata) is used, which grows throughout the Cantabrian coast. In this case, it is wood from the Basque Country, transformed there and transported to Barcelona, ​​betting on a product with the minimum possible displacement.

In addition, the building has a carbonized wooden façade following the Shou Sugi Ban method, a traditional Japanese technique that consists of burning the outer layer of wood, to ensure protection against humidity, solar radiation and insect attack. This technique allows us to use natural materials outside, ensuring high durability with low maintenance.

© SBDA
The ground floor of the building reserves outdoor rest spaces that connect with the system of public spaces in the block. / © SBDA

Designing new ways of working

The program is resolved with a public and diaphanous ground floor in contact with the open spaces of the block and four office floors in which the layout of the structural core on the façade facing the passageway allows for diaphanous and flexible work spaces.

A warm access porch welcomes the users of the building and connects with the lobby: an honest letter of introduction to the building in which wood and vegetation are the protagonists. Thanks to its remarkable transparency, the ground floor transmits the interior activity of the building to the street, achieving an intense relationship with the public space. The ground floor reserves a perfect space for creating a coworking environment or meeting rooms, as well as a cafeteria space connected to the outdoor terrace.

© SBDA

More domestic and healthy workspaces

The vertical communications are carried out through a single staircase characterized by the warm tones offered by the wood and by its large windows that provide natural lighting and views of the city. The stairs have been designed as healthy spaces that, in addition to complying with regulations, are easy to locate, intuitive and invite to be used, promoting sustainable mobility within the building.

The layout of the core of stairs and services on the façade facing the passage allows T3 Diagonal Mar to have open, flexible work spaces that can be adapted to any company.

The wood and the large panoramic windows confer interiors that provide warmth and well-being to its users. In addition, the finishes are taken care of in detail and the exposed installations are maintained, allowing a great free height in the work floors and adding character to the space.

© SBDA

Towards a new, more efficient and industrialized construction model

The choice of industrialized systems supposes a very high intensity prior to construction, but that is rewarded with great control over the process, a faster and safer construction site, greater optimization and a cleaner and more efficient construction process.

Continuing with this strategy, a modular curtain wall façade has been designed that reduces construction time. In the foundation, where there is no alternative to concrete, a system of prefabricated driven piles has been chosen that allows us to optimize the amount of concrete used to the maximum.

 

Much more than wood

T3 Diagonal Mar has state-of-the-art and highly efficient ventilation systems to guarantee maximum indoor air quality and a healthy work environment. The building’s lighting system uses DALI technology to automatically adapt, take advantage of natural light from outside and minimize consumption.

In addition to passive measures to reduce consumption, space has been allocated on the roof for the production of photovoltaic energy on-site, which allows self-consumption in the building and reduces external energy demand through 92 photovoltaic panels (34 kW of electrical power) connected directly to the electrical system of the building.

To minimize the environmental impact of the basement required by regulations, it was decided to project it shared with the adjoining student residence, also designed by batlleiroig, which is intended for parking. This gives a great role to sustainable mobility, incorporating 102 spaces for bicycles. In addition, its access is through a ramp adapted for bicycles and scooters.