menuclose
Office building on Gran Vía de L’Hospitalet 183

New generation offices at the southern gateway to Barcelona designed to offer an exceptional work environment.

Oficines Greenvia a L’Hospitalet de Llobregat
Oficines Greenvia a L’Hospitalet de Llobregat

Greenvia offices in L’Hospitalet de Llobregat

A 6,350 m² building of state-of-the-art offices and 4,000 m² of outdoor spaces designed to enhance the well-being of people in the workspace.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, David Sesé López – Architect

Team

Francisco Javier Luna Gómez, Mercè Lorente i Gras – Architect / Joan Batlle Blay – Architect and landscape architect / Diana Calicó Soler, Victor Susagna Holgado – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, Ferrés Arquitectos y Consultores – Facade

Promoter

Fonavi

Construction company

VOPI4

Project status

Under construction

Start date

2021

Total area

37.100 m2

Outdoor surface

4.000 m2
© SBDA

State-of-the-art offices

The volume of the building is made up of two twinned volumes: a plinth-like volume made up of the ground and first floors that will be used as a commercial space, and a smaller one, made up of a triple-height entrance hall and two office floors.

This configuration of the volumetry leaves a large terrace on the roof of the plinth that will be accessible and will be linked to the offices. Likewise, the volume of the offices includes two large patios that maximize the entry of natural light.

© SBDA
© SBDA

Healthy workspaces

The main façade of the building, oriented towards Gran Via and to the northwest, intensifies the entry of natural light into a spacious triple-height lobby. An exterior porch over 20 meters high featuring a large vertical garden connects with the interior spaces, welcoming Greenvia users.

Inside, two large spiral-shaped staircases invite you to walk up to the upper floors. Through its intuitive location, attractive design, luminosity and relationship with outdoor spaces, a healthy journey within the building is promoted.

The workspaces are configured from large open spaces, which, being free of columns, allow a very flexible organization. Most of the offices have a double height of 8 m, reinforcing the commitment to spacious and healthy spaces.

© SBDA

In relation to green spaces

Green predominates throughout the building in various types of gardens. The office spaces are intermingled with those of vegetation, providing views, natural light and contact with nature to all workstations, thus generating an exceptional work environment.

A large healthy outdoor space on the roof of the building provides 4,000 m2 of quality outdoor areas closely related to workspaces, helping to promote sports activities, events or informal outdoor meetings.

The recessed volume of the rear façade creates two landscaped patios of 200 m2 each that provide even more light, relation with the vegetation and natural ventilation to the work spaces.

© SBDA
© SBDA

Energy efficiency and sustainability

In accordance with batlleiroig’s efficiency and sustainability criteria, a biophilic design and the use of natural and recycled materials have been prioritized, which will facilitate obtaining the double LEED Gold and WELL Gold certification. The first is one of the most prestigious standards for sustainable buildings, while the second, values architecture in relation to the well-being and health of people.

The facilities are designed to be more efficient and cause the least environmental impact in all their life phases, even in the construction process of the structure. This feature makes workspaces healthier and more productive. Through an efficient design of the enclosure that takes into account the “cool island” effect and the incorporation of high-efficiency air conditioning and filtering systems (which improve the well-being of users while saving energy), manages to limit the energy demand of the building to reach 21% energy savings.

The design of the building takes into account responsible water management, reducing the discharge of wastewater to the public network and choosing local vegetation with low water consumption for the outdoor spaces. This translates into a saving of 60% in the consumption of irrigation water and 30% in the consumption of the building.

In addition, the project promotes sustainable mobility in a natural outdoor environment. It has parking areas for bicycles in different areas of the building, as well as parking and recharging for electric scooters, changing rooms and showers for office users.

© SBDA