menuclose
EUROPA-CENTER HIT Office Complex in Sant Cugat

Highly sustainable offices that will offer one square meter of green spaces for every 1.5 m2 of workspaces.

Oficines EUROPA-CENTER HIT a Sant Cugat
Oficines EUROPA-CENTER HIT a Sant Cugat

EUROPA-CENTER HIT Offices in Sant Cugat

The EUROPA-CENTER HIT offices are organized in three wings of large interconnected work spaces, rising above two large central courtyards that offer views of nature. The principles of efficiency and sustainability applied in the project will allow it to obtain the double Well and LEED Platinum certification, in addition to the new WIREDSCORE digital connectivity certification.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, David Sesé López – Architect

Team

Miquel Manén Gorgas, Clara Doyhambehere – Architect / Abel Porcar Badal, Helena Valls Fígols – Architect and urban planner

Collaborators

BIS Structures – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering

Promoter

EUROPA-CENTER

Project status

In progress

Total area

39000 m2

Outdoor surface

25857 m2
© SBDA

A passive design for maximum efficiency

The EUROPA-CENTER HIT offices are surrounded by an extensive landscaped area with native species, organized around two large central paved patios that become the heart of the complex. The central office wing rises above the ground, forming a large porch on the ground floor that connects the central square with the park and surrounding green areas.

A passive design approach has been adopted that seeks to make the most of the site’s characteristics. For this reason, from the first phases of the project, the sun, the wind and the local ecosystem have been studied in detail and taken into account.

Bioclimatic spaces are generated by maximizing the green cover and the shade of the exterior spaces to absorb solar radiation. The project becomes a climatic shelter based on facades and roofs with materials with high thermal inertia and vegetation that capture heat and humidity. These choices allow the complex to act as a thermal regulator of the environment, while at the same time providing significant energy savings.

In addition to reducing the energy demand of the building through passive strategies, photovoltaic technology has been integrated into the architectural design to produce most of the needs through renewable energies in the same building.

© SBDA

Spaces that enhance community life and healthy mobility

The complex is conceived as a permeable and inclusive space. Both the urbanization of the surroundings and the buildings themselves have an open and welcoming character, with various public areas that are easily accessible. The large squares and the patio are designed for common uses, which are enhanced on the ground floor with catering facilities for a cafeteria, restaurant, conference room and a gym.

On the ground floor there is also a bicycle parking area accessible from the outside and with a provision greater than the regulations, in addition to incorporating changing rooms to promote sports among users. The vocation of the building is aimed at the well-being of users from the moment they start their journey to work, which is why clear itineraries are provided for pedestrians and bicycles that connect the collective transport nodes with the environment.

In short, solutions are adopted that prioritize pedestrian connections and sustainable mobility. A commitment to the new mobility paradigm that has left behind cars as the protagonists of our cities.

© SBDA

Offices that promote the well-being of their users

The volumetry not only responds to criteria of efficiency and sustainability but also allows for diaphanous workspaces with great flexibility and spatial quality. The wings of the building have a depth studied in detail to offer a wide variety of workspaces never less than 16 meters wide while favoring their relationship with the glass facades. In this way, each user has natural light and views of the nearby park.

The curtain wall and the double-height metal slats that will be installed on the facades with more solar incidence, minimize glare without harming the contribution of natural light to workspaces while optimizing interior thermal comfort.

Inside, the presence of vegetation is maximized to achieve spatial, physical and material comfort that promotes the health and well-being of its users.

© SBDA

Work spaces in contact with nature

The design extends the program beyond the building’s façades so that its users can socialize and work in a variety of outdoor spaces. Exterior porches, balconies, terraces, and walkways extend from the building out into the landscape.

The upper balconies are wide enough to install meeting and work tables and are technically equipped to become an extension of the office.

© SBDA
The project takes advantage of the existing green infrastructure in its surroundings and integrates the adjoining green spaces on the plot. Green facades, patios and interiors are the bet on improving air quality, biodiversity and the well-being of its users. David Sesé LópezArchitect / Building / Associate
© SBDA

A landscape intervention for a Mediterranean life

The location of the car park on the underground floors frees up a large green space on the ground floor so that it can be lived in and used for sports and leisure activities in contact with nature.

The existing pines in the place inspired the landscape design, generating multiple environments within the same environment. This tree, native to southern Europe, creates an ideal environment for the development of human activities, as its foliage blocks direct sun while allowing filtered light and breezes to pass through, creating a microhabitat of fresh air under its canopy.

The project manages water responsibly, maximizing the permeability of the land, the infiltration and retention of rainwater in outdoor spaces through the incorporation of sustainable urban drainage systems (SUDS).