menuclose
Urban park and acoustic conditioning in the surroundings of the C-55 road in Abrera

A new orography, inspired by land-art, that structures the free space and allows acoustic conditioning in the surroundings of the road.

Parc multifuncional a Abrera
Parc multifuncional a Abrera

Multifunctional park in Abrera

The project organizes the specified spaces by introducing visual screening and noise control of the C-55 Abrera-Manresa Road that borders the sector; second, to address rainwater infiltration; and, third, to accommodate leisure and recreational uses.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Iván Sánchez Fabra, Lourdes Romeo Sus – Architect / Javier Zaldívar – Architect and landscape architect / Elisabeth Torregrosa Avilés – Building engineer / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Promoter

INCASÒL – Institut Català del Sòl

Construction company

M&J Gruas

Project status

Built

Start date

2008

Finish date

2009

Total area

10350 m2
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

Noise control berm

 

To achieve these objectives, the project centers on a large earth berm for noise and visual protection. The berm occupies most of the area and is the undisputed protagonist of the area and its immediate environs. Its geometric form is intentionally defined by pronounced slopes and ridges.

To deal with rainwater infiltration, the entire surface of the berm and its surrounding sand, lawn, and grasses are porous. In addition, drainage conduits quickly channel surface runoff to gravel-filled infiltration trenches that are distributed in the subsoil around the edge of the berm. This ensures that the water returns to the aquifer, which in this case is protected, and this, in turn, offsets the impervious surface coverage of the area. Finally, the geometry of the berm creates an esplanade with irregular edges to accommodate leisure spaces and a children’s playground. The vegetation is chosen according to environmental criteria, using species adapted to the Mediterranean climate.

© Jordi Surroca