menuclose
Secondary School in calle Jaume Vidal i Alcover, 17.

Industrialized construction elements, prefabricated structure and a simple and compact organization for a building with an efficient facade of colored slats that distinguishes its image.

Institut Roseta Mauri a Reus
Institut Roseta Mauri a Reus

Roseta Mauri High School in Reus

Industrialized construction components, prefabricated structures, and simple, compact organizations come together to produce an economical building for the public administration. This secondary school in Reus uses its façades of colored slats to create a distinctive image and shade the classrooms from solar radiation.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Iván Sánchez Fabra – Architect

Team

Carla Cadavid Izquierdo, Miriam Aranda, Matteo Lencioni, Oriol Vañó – Architect / Carles Giner – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, Consulting Oficina Técnica Lluis J. Duart – MEP engineering

Construction company

M&J Gruas

Project status

Built

Start date

2010

Finish date

2012

Total area

3.998 m2

Awards

IX Biennal Alejandro de la Sota – IES Roseta Mauri
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

A school in relation to its free spaces

The project for the Roseta Mauri Institute of Reus proposes a rectangular building of 77.40 m x 16.50 m developed on three floors. The volume is located parallel to Bernat Desclot street, from which you will access the kitchen and the sports courts. The main access to the institute is from the confluence of Bernat Desclot with Jaume Vidal i Alcover. In that corner, the one closest to the urban center, the boundary of the plot is removed, releasing a public area covered by a porch that welcomes and protects access to the center.

The equipment moves away from the limits of the plot, in such a way that all its dependencies are in contact with free spaces of the center itself. That is, the classrooms and other units will never have a direct visual relationship with the street, relating to the outdoor space of the sports courts and play areas, or to the alienation of trees that separate the center from the city. Bernat Desclot street.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

A compact building

Thus, the Institute is conceived as a compact building, with a simple organization that allows its construction and structural elements to be standardized and that at the same time minimizes the economic impact of its facades.

The orientation of the building, with its main facades facing northeast and southwest, allows us to organize each floor from a central corridor to which the corresponding classrooms and rooms open on both sides. These three corridors start from a hall located at one of its ends, open at three heights and in which the main access is located. This space characterizes the building, becoming its main area of ​​relationship and interaction between students and teachers. Likewise, to provide natural lighting to each corridor, terraces are opened to the outside, which can also be used as study or rest areas.

The building’s enclosures have been resolved in precast concrete, paying close attention to the light and acoustic control of the classrooms. As for sun protection, a system of wide-brimmed adjustable slats alternately lacquered in silver and yellow has been arranged on each floor, as a brise soleil. This system is only interrupted by the appearance of the terraces that are framed in gray as large-scale windows.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca