menuclose
Lluís de Requesens High School in Molins de Rei

Secondary School in Felip Canalias Street, 19.

Institut Lluís de Requesens a Molins de Rei
Institut Lluís de Requesens a Molins de Rei

Lluís de Requesens High School in Molins de Rei

The Lluís de Requesens Institute is located at the urban limit of the municipality of Molins de Rei in Barcelona, along with the Ferran Agulló primary and elementary school and the Ricard Ginebreda sports facilities, and limited one of its sides by the B-23 motorway.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Marta Gil Margalef, Miriam Aranda, Lourdes Romeo Sus, Beatriz Barral Santos – Architect / Maria Duran – Architect and BIM Manager

Collaborators

Rafael Capdevila (BCMB) – Building engineers, STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering

Promoter

GISA – Gestió d’Infraestructures

Construction company

Dragados, Constructora Calaf

Project status

Built

Start date

2014

Finish date

2016

Total area

4.707 m2
© Antonio Navarro Wijkmark

Lluis de Requesens High School

The project is developed from the division of the functional program of the Institute into two segregated parts: a building with two more floors, where the classrooms, administration areas, teachers’ offices, and library are located, and a second building of one floor that groups the kitchen and dining area and the gym with its changing rooms. This second building participates more directly from the courtyards and communicates with the first one through a porch that permits access protected from the rain.

© Antonio Navarro Wijkmark

The building is located following the north-south direction so that none of its main facades lead to the B-23 freeway in order to minimize its acoustic impact. Its main facades are oriented north-south, placing the largest number of classrooms in the north to avoid the discomforts of sunshine and glare. In this position, the building is aligned with Menéndez Pelayo Street, generating in some way an extension of its treed ramp. The main access is located precisely at the corner between Menéndez Pelayo and Felipe Canallas. In this confluence, the main building is set back, generating an extension in the entrance area to emphasize and favor the access.

© Antonio Navarro Wijkmark

The structure is made of precast concrete pillars and slabs. As for the facades, those on the ground floor are made of prefabricated concrete panels while those on the upper floors are facades ventilated with galvanized and lacquered steel panels. As for sunscreens, they are made of perforated extruded aluminum. The ground floor and the interiors are painted in yellow in contrast to the grey steel of the upper floors and the slats. In the courtyards Koelreuterias and Parkinsonias were planted, whose flowers are also yellow.

© Antonio Navarro Wijkmark