menuclose
SB Glow Hotel in Barcelona

4*S hotel with 235 rooms for SB hotels in the 22@ district.

Hotel SB Glow a Barcelona
Hotel SB Glow a Barcelona

SB Glow Hotel in Barcelona

The building, included in the scope of the MPGM for the renovation of the industrial areas of Poblenou, is an example of the urban transformation and activities of the place, as well as responding to the new hotel concept of the SB Hotels hotel chain.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Laura Quintana Fernàndez – Architect / Joan Batlle Blay – Architect and landscape architect / Yago Cavaller Galí – Agricultural engineer and environmentalist

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, ARCO Facade Consulting – Facade

Promoter

SB Hotels Spain

Construction company

Navasa Construcciones y Estructuras, SB Immobiliària

Project status

Built

Start date

2015

Finish date

2017

Total area

15.400 m2
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

SB Glow Hotel

The present project develops a 4-star superior hotel building (4*S) with 235 rooms for the SB hotel chain, where a new concept of the hotel is proposed. The building consists of 3 floors basement, ground floor, 8 floors of rooms, and a rooftop floor. The basement floors -2 and -3 are intended for parking, technical rooms, and warehouses. The basement floor -1 is intended for halls, meeting rooms, and a large dining room for the general public. Semi-covered patios allow the entrance of natural light to these rooms. These patios have a
green wall treatment for their walls that will take presence from the exterior space of the ground floor. In addition, the floor is complete with kitchen and staff area. The ground floor is intended for the main entrance of the hotel, with reception, lobby, and bar area. The main entrance is underneath a large covered entrance that allows the hotel guests to disembark. On the opposite side of the customer access is the access ramp to the parking lot and access area of the staff. The space that surrounded the building at the back, giving
facade to the old Pons Factory, serves as a bar terrace while creating an integrated space with the other free spaces of the block.

The whole urbanization of the outer spaces is part of an urban continuum of public use of the interiors of the block. The plants in grades 1 to 8 are mainly destined to rooms. The 8th floor generates a perimeter terrace for the suites rooms of this floor. The top floor hosts a swimming pool, solarium, gym and bar area, and terrace with great views of the city. The main façade seeks to give a unique image to the building while giving a response to functionality, sunshine, and urban scale. The 4 facades have the same treatment, where predominates the vertical component that gives the openings of the windows of the rooms. The surface treatment is with large format panels with the micro-cement finish of light tones. Different textures differ depending on how a geometric engraving is reproduced on each panel. The geometry of each window is completed with a piece perpendicular to the facade that varies its position to the side and side of the window depending on the plant. This piece incorporates a lighting system that, through a strip of LEDs, will illuminate the building. The façade technology is solved with large curtain wall openings glass on the ground floor and ventilated facade in the floor type.

 

© Antonio Navarro Wijkmark