menuclose
Complex of 80 dwellings and outdoor areas in Volpelleres

A residential complex of five buildings with optimized volumes to generate a high percentage of penthouses.

Habitatges Volpelleres a Sant Cugat de Vallès
Habitatges Volpelleres a Sant Cugat de Vallès

Volpelleres Dwellings in Sant Cugat del Vallès

The project distributes 80 dwellings in 5 blocks which share the parking in the two underground levels. The five blocks are almost identical that of the ground level but are oriented differently depending on their location to promote the best visuals and orientation to the Sun.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

David Sesé López – Architect / Maria Duran – Architect and BIM Manager

Collaborators

JSS – MEP engineering

Promoter

Neinor Homes

Project status

Built

Start date

2016

Finish date

2019

Total area

12.755 m2
© Antonio Navarro Wijkmark

Volpelleres Dwellings

The main access to the complex is produced from the center point of the Av. Can Bellet. The community space is based on a central axis from which it is possible to access the halls of the various blocks by means of ramps that meet the slopes.

The blocks have a complex volumetric configuration. The project causes the appearance of open or semi-open terraces. These can be seen as perforations in the volume that are being dismounted and reducing to gain height. In this way, the impact of the built mass is visually mitigated and the scale of the building height is reduced.

The project, apart from solving the housing, has the aim of generating large terraces and outdoor areas linked to the greatest number of potential homes.

The parking is resolved with two underground levels that share 5 blocks of flats. The basement – 1 occupies the Southside. The basement – 2 occupies the South-West side and the North. The resulting two basement floors are the result of adaptation to the ground. The access is on the north side from the level lower to reduce the size of the ramp.

 

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark