menuclose
14 dwellings building in the dreta de l'Eixample neighborhood

A building located on a corner of the Eixample of Barcelona with a facade that combines tradition and modernity.

Habitatges Sardenya 225-227 a Barcelona
Habitatges Sardenya 225-227 a Barcelona

Sardenya 225-227 dwellings in Barcelona

The building is located on a typical corner of Barcelona's Eixample, at the confluence of Carrer Sardenya and Consell de Cent, where an urban gas station used to be erected. As has happened on many other occasions, the service station has been moved to the outskirts of the city and this has made possible the construction of this residential building.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Helena Salvadó Giné – Architect

Team

Josep Maria Navarrete, Lourdes Romeo Sus, Pablo Navas, Borja Laucirica López-Palacios – Architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, JSS – MEP engineering, G3 – Building engineers

Promoter

Grupo Castellví

Construction company

Dragados

Project status

Built

Start date

2019

Finish date

2020

Total area

2.760 m2

Outdoor surface

317 m2
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

SYMBOL OF A CHANGE IN URBAN MOBILITY

Reflecting a change in urban mobility towards a more sustainable model, a gas station located in the center of the city is replaced by a residential building without parking for vehicles and in which sustainable mobility is promoted with the provision of parking for bicycles.

The Cerdà plan for the expansion of Barcelona defined the intersections of the streets in the shape of a chamfer, these singularities in a regular mesh have become its main hallmark. The empty space that is generated in the intersections of the streets ends up favoring squares, currently occupied by cars, but whose pedestrianization is expected in the future through the Superillas project.

© Antonio Navarro Wijkmark

A SCRAP IN THE EIXAMPLE

The geometric uniqueness of the plot is what has determined the main decisions of the project. Almost like a scrap, the triangular-shaped plot had a large facade facing the street, but on the contrary, inside the block, the length of contact with the outside was considerably reduced. This fact led to the interior distribution with three houses per floor, prioritizing the placement of the rooms on the main façade.

In the center of the triangle is the vertical communication nucleus attached to a ventilation patio. On the sides, pivot two interns and symmetrical houses with three bedrooms, with the living room facing the street and the bedrooms open towards the interior façade. At the vertex of the two main facades is the third house with three rooms, with the living room and bedrooms open towards Sardenya street and the chamfer.

On the fifth floor, the number of homes is reduced to two in order to expand the living room area, taking advantage of the views generated over the Ramon Llull school patio. In these homes, the kitchens become open to the living room and to the facade, allowing the appearance of a fourth interior bedroom.

On the fifth floor, the number of homes is reduced. / © Antonio Navarro Wijkmark
The most characteristic element of the building is the double skin formed by ceramic slats that perform the function of sun protection, as well as generate certain privacy when using the terraces. Josep Maria NavarreteArchitect / Building / Senior Project Director

A CLEAR INTENTION OF VERTICALITY

The façade brings together two wills of the project: on the one hand, that the houses have the maximum surface area of ​​terraces that urban planning regulations allow, and on the other, that the composition of the elevation conserves the verticality inherent in the facades of the Eixample.

The complexity in the composition of the elevation consisted of giving verticality to a clearly horizontal element such as a continuous balcony, this is achieved with two elements: the stands and the solar protection slats.

Closed flown bodies have been incorporated into the façade that manages to divide the elevation and also function as a separator between terraces. The light stands are also a characteristic element of the architecture of the Eixample, so these elements are in keeping with the surrounding architecture.

AN EFFICIENT PROJECT

The building has been designed responding to parameters of sustainability and energy saving, this has meant a good energy rating, both in emissions and consumption.

The building’s thermal envelope was designed with a ventilated façade system facing the street and an exterior thermal insulation system (SATE) on the interior façade and patio. Thermal insulation has been reinforced by incorporating high-performance carpentry with thermal bridge breakage and low-emission glass, which reduces energy loss to a minimum and minimizes energy consumption in homes.

© Antonio Navarro Wijkmark