menuclose
Nova Sagrera dwellings in Barcelona

104 dwellings building on Berenguer de Palou Street, 52.

Habitatges Nova Sagrera a Barcelona
Habitatges Nova Sagrera a Barcelona

Nova Sagrera dwellings in Barcelona

The Sagrera housing building contains 104 dwellings and is located in a new central area of ​​Barcelona that will highlight the future High Velocitat station in Barcelona and the linear park that will connect Plaça dels Glòries with the Nus de la Trinitat: La Sagrera.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Helena Salvadó Giné – Architect

Team

Eirene Presmanes Yrurzun, Marta Gil Margalef, Jaime Calabuig – Architect / Alba Puig Ros – Architect and landscape architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, JSS – MEP engineering, G3 – Building engineers

Promoter

Grupo Castellví, Stoneweg

Construction company

Dragados

Project status

Built

Start date

2017

Finish date

2020

Total area

23.358 m2
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

A VOLUMETRY THAT ADAPTS TO THE ENVIRONMENT

The building consists of two volumes, one on the Ground Floor +10 that adjoins the rest of the volumes in the sector and faces Calle Garcilaso, and another on the Ground Floor +6 aligned with Berenguer de Palou street.

The volumetric organization of the building allows for maximum space inside the plot, giving rise to a communal area on the first floor that complements the green spaces inside the block. This gesture of the volumetry improves the sunlight of the houses facing the interior, moving them away from the high-rise blocks that face in the linear park of La Sagrera.

The houses are organized around a central axis, with houses on each side and terraces running throughout the entire building.

The gesture of the volumetry improves the sunlight of the interior dwellings. / © Antonio Navarro Wijkmark

QUALITY OUTDOOR SPACES

The façade adapts to two differentiated situations of the building: the façade on Carrer Berenguer de Palou is more solid and responds to a language more typical of existing streets, while the façade on Carrer Garcilaso is lighter. The façade is ventilated, finished with large-format porcelain stoneware pieces.

The building has been designed responding to parameters of sustainability and energy saving and has achieved an Energy Rating A.

Having quality outdoor spaces in our environment is essential. The building has large terraces and a communal garden area located on the roof of the building. These spaces contribute to improving the health of the people who live, the quality of the air and the biodiversity of our cities.

© Antonio Navarro Wijkmark
The building has quality outdoor spaces, a key point to guarantee the well-being of its users. Eirene Presmanes YrurzunArchitect / Building / Senior Project Director
The vegetation is the protagonist in the outdoor spaces. / © Antonio Navarro Wijkmark