menuclose
Els Maiols dwellings in Cerdanyola del Vallès

45 social dwellings building.

Habitatges Els Maiols a Cerdanyola de Vallès
Habitatges Els Maiols a Cerdanyola de Vallès

Els Maiols dwellings in Cerdanyola del Vallès

Town planning regulations for the sector of Els Maiols in Cerdanyola del Vallès specifi ed the construction of three, freestanding four-storey blocks with a rectangular fl oor plan and 15 four-bedroom dwellings, their longest sides turned to face south and with the entrance in a shorter side, via the slightly curved main street, to which the blocks adapt, forming a fan.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Cristina Maragall, Francesc Puig, Joaquín Lorente – Architect / Oriol Marín – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering

Promoter

IMPSOL – Instituto Metropolitano de Promoción de Suelo y Gestión Patrimonial

Construction company

Copcisa

Project status

Built

Start date

2003

Finish date

2006

Total area

6.757 m2

The project respects the layout of three blocks as required by planning regulations, but we reorganized the overall fl oor plan, eliminating the fan layout and aligning the three buildings with the straight stretch of the street. We thought that the disorder of the pre-existing constructions and the singular nature of the plot would benefi t from the constraint and the order we proposed.

The block typology produced by planning stipulations, with four dwellings per floor on the higher levels and three, along with the entrance, on the ground fl oor, meant that some of the dwellings faced only north-east and north-west. We therefore decided to stagger the floor plan at both ends to allow the rear dwellings to face south. The blocks are laid out with all the service areas at the centre, bedrooms at the sides and the living and dining rooms and kitchen in the end walls.

© Eva Serrats

The aim of giving these areas as much sunlight as possible conditioned the design of the windows in the living rooms and dictated their situation at the corner, and the size and form of the terrace. The north and south façades incorporate the bedroom windows in long horizontal strips, and the stairway in the north-facing side is withdrawn, marking the division between dwellings. The buildings are given an outer fi nish of single-layer render and their groundfloor walls are extended to the edge of the site to accentuate their relation with the street and provide a support for street numbering.

© Eva Serrats