menuclose
Can Morral dwellings in Abrera

68 public dwellings building.

Habitatges Can Morral a Abrera
Habitatges Can Morral a Abrera

Can Morral dwellings in Abrera

The project is structured into two large areas corresponding respectively to multi-family housing and commercial premises.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Eva Polío, Francesc Puig, Alejandra Liébana Leirós – Architect / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Building engineer / Marta Ballester – Architecture student

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering

Promoter

Habitatge Entorn

Construction company

Hero

Project status

Built

Start date

2007

Finish date

2011

Total area

9.480 m2
© Jordi Surroca

The urban planning of the sector in which the project of 68 housing units was implanted, in the municipality of Abrera, required the division of the plot into two parcels, one for the construction of a commercial center and another specifically for the construction of the residences, and one semi-underground parking. It also affected the organization of the residences in two blocks located in parallel and adjacent to the streets Jaume I and Joan Miró.

© Jordi Surroca

Our organization of each one of the blocks was made with a view to optimizing the space between blocks, understanding it as an inner courtyard, and emphasizing its advantages as a place of exchange and communication between the users of the residences. For that reason we organized the floor plans so that the living areas and kitchens would mainly go towards that inner courtyard or in any case towards the main facade, leaving the bedrooms to face the streets. As we have already said, we were looking for the central courtyard to become, over time, a space of relationship and coexistence beyond what the surrounding streets could offer. To favor this situation, the facades towards the patio were organized by means of terraces that increased their use, protected from the sun, and screened the relationship between the exterior and interior of the dwelling.

© Jordi Surroca

The two blocks share a basement, so it is possible to have single access to the underground parking for the residences from the Travesera de Can Morral, at the lowest point so that the road access is created without the need for a ramp. Being half-buried, the parking area becomes a base in the main facade, joining the headwalls of both blocks

© Jordi Surroca