menuclose
Gran de Sant Andreu

Pacification of the Gran de Sant Andreu street in Barcelona.

Gran de Sant Andreu
Gran de Sant Andreu

Gran de Sant Andreu

The proposal transforms this important road axis into a civic street, with a predominance of pedestrians, increasing the presence of vegetation, meeting places and safeguarding the pre-existing trees.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Architect/ Lola Simón, Maria Blanco – Engineer

Team

Mario Súñer Díaz – Architect / Lidia Carrillo Parra – Architect and landscape architect / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect / Yago Cavaller Galí – Agricultural engineer and environmentalist / Diana Calicó Soler, Laura Luque Pan – Building engineer

Collaborators

SBS Simón i Blanco – Engineering

Promoter

BIMSA – Barcelona d’Infraestructures Municipals

Location

Construction company

Rogasa, Copisa

Project status

In progress

Start date

2018

Outdoor surface

24610,42 m2

Gran de Sant Andreu

The project aims to give this main street a new and different configuration that is an expression of unity and homogeneity throughout the entire stretch with an innovative material such as polished mustard-colored asphalt, which allows it to adapt well to the singularities of the urban structure that crosses, that can shape singular spaces with a change of material to gray granite and generate squares where there are now crossings. The whole project aims to enhance lost biodiversity by adding a green living infrastructure and water infiltration and storage.

One of the main aspects to study within this unique platform is water runoff. The proposal proposes a new drainage system that enhances greater permeability and infiltration in the ground that has a clear relationship with the inherited trees and that helps to improve the humidity conditions of its subsoil. This solution promotes biodiversity by allowing the planting of a wide range of shrub and herbaceous species that accompany the existing trees, allowing citizens to have more direct contact with renatured spaces.