menuclose
El Fil Nursery in Barcelona

Nursery in the Málaga gardens.

Escola Bressol El Fil a Barcelona
Escola Bressol El Fil a Barcelona

El Fil Nursery in Barcelona

A nursery within a block inside the expansion of Barcelona, the result of the reorganization of a private plot attached to the gardens of Malaga. A small two-story building with a structural offset that generates two large flights, one for access and one for solar protection for the playground. The sobriety of the exterior materials contrasts with the warmth and colors of the interior materials. A building that visually confuses the interior and exterior while welcoming and protecting its little inhabitants.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Goretti Guillén, Laura Quintana Fernàndez, Arantxa Manrique – Architect / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Building engineer / Francesc Parera – Draughtsman

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, Urbans TBA – MEP engineering

Promoter

Consorci d’Educació de Barcelona

Location

Construction company

CGN – Constructora Gómez Núñez, Construc Green

Project status

Built

Start date

2008

Finish date

2010

Total area

745 m2
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

A NEW KINDERGARTEN

The area is located inside the block bounded by the streets Nicaragua, Berlin, Numancia, and Avinguda de Josep Tarradellas. This avenue is larger than the standard ones in the Eixample. It was originally crossed in the middle by the old Robrenyo street: its layout, but it has been integrated into the Jardines de Málaga, a green area that occupies part of the interior of the island and is open on Nicaragua street. The proposal consists of the maintenance of the existing green area and the creation of a new educational facility in the area of the gardens closest to Berlin Street.

This redevelopment project determined the allocation of a small plot of land for the construction of a kindergarten. The plot, rectangular in shape, was attached on one of its long sides to the party wall of one of the buildings that enclosed the island, with the opposite side facing the gardens.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

TWO LEVELS

The limited area of land available prevented the building of the program in a single floor, as would have been desirable, so it was decided to organize it on two floors, allowing all the classrooms to be orientated towards the south. The obvious need for playgrounds and their corresponding porches at both levels was solved with an offset section.

The access to the classrooms on the two floors was made via a wide hallway illuminated through a patio attached to the party wall. The entrance, located at one end, was protected by another displacement of the upper volume, generating a large flight over the access.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

A GAME OF VOLUMES

The game of volumes and geometries imposed on the building by the scarcity of the plot, was tempered with a certain frugality in the choice of materials, opting for reinforced concrete in the structural elements and outer walls on the less sunny faces, and for metallic plate, both opaque and die-cut, on the most sunny.

Inside, this monolithic attitude was modified by introducing high-quality tactile materials such as wood or rubber and by expanding the chromatic palette. The volatile opacity of its walls, as well as the lush vegetation of the exterior garden and its interior patios, will protect this small building from its strong exposure to the urban environment

© Jordi Surroca