menuclose
320 dwellings and shopping center

A high-density urban piece, with a diversity of uses, formal unity and a recognizable architectural image.

Edifici Vilamarina a Viladecans
Edifici Vilamarina a Viladecans

Vilamarina building in Viladecans

The complex is made up of 320 homes distributed in 10 12-storey towers and a large two-storey plinth that supports it. The project includes homes with great views over the park, duplexes and large community areas. A large shopping center at its base articulates the complex with a central axis as an interior shopping street.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Ricardo Sanahuja, Juan Manuel Sanahuja – Architect

Team

Cristina Maragall, Laura Quintana Fernàndez, Antonia Fernández, Antonio Cortines, Oriol Vañó – Architect / Oriol Marín, Jordi Gatell – Building engineer / Patricia Pino – Architecture student

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, Idom – Project manager, L35 Arquitectos – Interior design

Promoter

Sacresa, Metrovacesa

Construction company

Osha, Guinovart, Forcimsa, Conavinsa

Project status

Built

Start date

2003

Finish date

2009

Total area

197.000 m2
© José Hevia

A REFERENCE POINT IN VILADECANS

Our proposal for the project in the Vilamarina sector sought to build an urban piece of high density, the concentration of uses, and, above all, a structural and formal unit that would turn the performance into a referential element. With this, we wanted to strengthen the union between the Viladecans nucleus and the railway station, through the commercial continuity of the streets that link both ends, the permanence of a residential fabric, and the strength of a recognizable architectural image.

A great pedestrian walkway. / © José Hevia

A COMMERCIAL BASE

The building was designed from a large three-story prismatic plinth that occupied the entire site. The ground floor, mainly commercial, was organized by locating the small shop and the entrances to the houses supported by Germans Gabrielistas street, which was planned as a large pedestrian promenade capable of connecting the whole with the park and the city with the station. The shopping center, on the other hand, was located adjacent to the Carretera de la Vila.

The “mall” or central axis was drawn parallel to the street and with its main entrances at the ends, leading to the station and the urban nucleus, so that it could function as an internal communication street between Viladecans and the station.

The interior of the shopping center works as an extension of the street. / © José Hevia

WORKING LIKE A SMALL NEIGHBORHOOD

The 320 homes in the complex were distributed in 10 towers of 12 floors, joined between them on the first and second floors by a strip of duplex homes, located on the small shop of Germans Gabrielistas, in order to revitalize the promenade and energize the front of the Park. The tower houses, three per landing, were oriented to the east and west, prioritizing the views of the park over the south-facing and the views of the agricultural park of the delta.

The desire to unify the complex led us to use only two facade materials, both for the commercial plinth and for the towers. We chose a white glazed brick of great luminosity for the blind walls and dark porcelain for the facades with holes, the west with horizontal windows, and the east with glazed terraces overlooking the park. The complex functions as a small neighborhood, with all the necessary equipment and services, and, at the same time, is linked and linked with the historic center of Viladecans, continuing the growth of the city towards new transport systems.

The desire to unify the complex leads to the use of only two facade materials, both for the commercial plinth and for the towers. / © José Hevia