menuclose
Landscape restoration of the controlled waste landfill of the Vall de Joan, in the Garraf Natural Park

The progressive recovery of life in the old landfill, configuring a new agricultural landscape through topography, hydrology and vegetation.

Restauració paisatgística del Dipòsit Controlat del Garraf a Barcelona
Restauració paisatgística del Dipòsit Controlat del Garraf a Barcelona

Landscape restoration of the Garraf Controlled Waste Landfill in Barcelona

The landscape restoration of this landfill combines in a single operation the two basic objectives that this type of intervention requires: solving a complex technical problem and defining a new landscape. Even so, the proposal incorporates a third objective by proposing this site as a new free access space in the Garraf Natural Park.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect/ Teresa Galí-Izard – Agricultural engineer

Team

Mario Súñer Díaz, Xavier Ramoneda, Jordi Nebot, Clara Terradellas Rosell – Architect / Yago Cavaller Galí – Agricultural engineer and environmentalist / Elena Mostazo, Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

Proser – Engineering, Geocisa – Geotechnics and foundations, RDS – Engineering

Promoter

AMB – Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Barcelona, Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus

Construction company

Urbaser, FCC – Fomento de Construcciones y Contratas, Cepsa, Comsa, Emte

Project status

In progress

Start date

2000

Total area

722.321 m2

Awards

WAF 2008 – Abocador Garraf, The International Architecture Awards 2014 – Abocador Garraf

A COMPLEX AND PLURIDISCIPLINARY ACTION

The project tries to optimize the best technical solutions for the closure and sealing of this deposit, solving the complex technical problems that this type of action requires and adapting the solutions taken to the important slopes of this place.

The intervention tries to enhance the character of free space that this place can recover through its restoration. The proximity of various metropolitan cities and its ease of access and parking, make it the gateway to the Garraf natural park through the new trail created.

The proposed restoration tries to achieve the integration of the deposit within the Garraf natural park, using the resource of nearby agroforestry mosaics and promoting the development of the newly established ecosystems. The new terraces created respond both to the technical needs of the closure and sealing, as well as to the desire to establish a new path and to create a new landscape that is integrated into its surroundings.

The multidisciplinary technical team that has carried out this restoration has combined in a single action knowledge that comes from different disciplines – environmental engineering, geology, landscape architecture, and agronomy – to create this new place.

The project manages to create a new space combining various disciplines. / © Jordi Surroca

THE PLACE

The Vall d’en Joan deposit is located in the Garraf Natural Park within the municipalities of Begues and Gavá in the Baix Llobregat region.

The beginning of the exploitation of the deposit dates from the year 1974 with the dumping since then of most of the urban waste of Barcelona and the municipalities of its metropolitan area. At present, it occupies an area of ​​60 hectares of which 20 hectares have already been restored from the closure and restoration project presented here.

The location of the deposit before the restoration corresponded to a large esplanade with strong slopes where a layer of 20 centimeters of earth had been placed that covered the waste but did not imply its permanent sealing. This immense esplanade traced the entire valley that has been used as a deposit, and that in its upper parts is still in operation. The image of the valley occupied by the deposit contrasted with the orographic and vegetal richness of the landscapes of the natural park that surrounded it.

The drainage systems of the successive agricultural terraces allow the rainwater to be directed to reservoirs on the margins of the landfill, and through the energy from the biogas conversion, supply the irrigation system. / © Jordi Surroca

The closure and restoration project has been developed from a landscape idea: to create a landscape of agricultural terraces that unifies the whole complex. The reference to the agricultural world offered us three important advantages:

— In other parts of the Garraf massif there are cultivated valleys, so transforming the deposit into an agricultural landscape implied integrating it with the same instruments that man has already used.

— The agricultural techniques of topographic modification, water control, and crop development had many similarities with the technical needs that had to be resolved in the clause and restoration of this deposit.

— The personal fascination for the images that agriculture has created on our territories leads us to think on many occasions that their use is the best solution for the planning of new places.

The established agricultural system is a landscape unto itself, a logical way to regain life in a place that had lost it. Enric Batlle DuranyPhD architect and landscape architect / Founding Partner

THE NEW LANDSCAPE

The vegetation implantation process is carried out from highly resistant native species, with few water needs and adapted to the environment. The plantation is organized into plant structures linked to the topographic shape of the terraces –fields, slopes, drains, and roads– using autochthonous legume crops, various tree and shrub species, and species typical of the Mediterranean maquis.

The various drainage systems established in the successive agricultural terraces allow the rainwater to be directed to the reserve tanks that will allow us to irrigate in the summer seasons. The established geometric order makes it possible to reconcile the agricultural image sought with the implementation of technical systems, such as that linked to the extraction of the biogas generated in the discharge layers.

If in the language used in the closure project dikes and platforms were required, in the language of the landscape restoration project it is spoken of agricultural terraces with wooded terraces and cultivated fields. The first step towards its total integration into the surrounding landscape.

THE TOUR THROUGH THE SITE

The formalization of the various terraces has made it possible to establish a path that will run through the entire restored space, crossing the different fields and going up through the various terraces. This path allows you to visit the place connecting in its upper part with a landscape itinerary of the Garraf Natural Park. At the same time, this road allows the passage of the necessary maintenance vehicles.

But the will of this restoration does not consist exclusively in its reintegration into the landscape, but rather it has wanted to use this operation as a sign of the new attitudes that society has to undertake in relation to environmental issues. To this end, the creation of public access to the restored area has been promoted, where an informative center for the work carried out and in progress has been located. The access road becomes the door to this new landscape, from which you can access the viewpoints created to observe the restoration or the path that runs through the different terraces. At one point on the road, we find an old farmhouse restored and converted into the information center for the operation. Along the way some strange artifacts accompany us to this new place, reminding us that a lot of waste was dumped in it but that we were later able to bring it back to life.

Agenda

L’abocador del Garraf a “Dibuixant el paisatge”, del Canal33.

Read more
L’abocador del Garraf a “Dibuixant el paisatge”, del Canal33.
Agenda

La sèrie “Inspira” sobre paisatgisme urbà ens presenta la restauració paisatgística de l’abocador del Garraf.

Read more
La sèrie “Inspira” sobre paisatgisme urbà ens presenta la restauració paisatgística de l’abocador del Garraf.