menuclose
Can Bisa building in Vilassar de Mar

14 social dwellings building and a cultural facility.

Edifici Can Bisa a Vilassar de Mar
Edifici Can Bisa a Vilassar de Mar

Can Bisa building in Vilassar de Mar

Can Bisa is a "Torre de Indiano" (a large house built by a returning emigrant) from the end of the 19th century, currently owned by the Town Hall of Vilassar de Mar. Surrounded by a small garden, it sits on the Riera de Cabrils and occupies part of a block in which there also used to be a factory, now demolished. Its historical and heritage value and the strategic position that it occupies in the urban complex meant that the town council considered it a suitable location to house cultural facilities and at the same time they came up with the idea of completing the set with a social housing building.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Eva Polío, Oriol Vañó – Architect / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Building engineer / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, SJ12 – MEP engineering, Carme Balada – Ceramist

Promoter

Ajuntament de Vilassar de Mar, Vilassar Societat Municipal de Promocions Urbanes

Construction company

EMCOFA

Project status

Built

Start date

2009

Finish date

2011

Total area

1.845 m2

Awards

I Premis Puig i Cadafalch del Maresme – Can Bisa, IV Mostra d’Arquitectura del Maresme – Can Bisa
© Andres Flajszer

CAN BISA

The development of the design of the facilities demonstrated the impossibility of accommodating all the uses in the interior of Can Bisa, so it was basically used for municipal offices and different clubs and entities, placing those with the largest area in the ground floor premises of the housing building.

The General Plan determined two volumes for the housing united in the shape of an “L” but of different heights to respect the different gauges of the streets. The plan also determined that both be situated on a larger sized base that was intended to house a small auditorium, various meeting rooms, and a bar.

© Andres Flajszer

CAN BISA

It was the intention of the project to unify the volume by means of a single sloping roof, to build a continuous façade towards the streets from which the dwellings are accessed and to articulate the internal volume to favour the relationship with the house. The passage that is generated between the Torre de Indiano and the residential building becomes the main access to the whole. Its dimension gives it the character of a patio and, together with the gardens around Can Bisa, it forms a chain of spaces for leisure time that complement the activities offered by the facilities. Some flowerpots created expressly by the ceramist Carme Balada provide structure to the whole.

Both the housing building and the mansion are treated with a surface finish of white stucco textured in strips of variable width and different finishes. The balconies and porticos are metallic and the lattices, ceramic. In one of the façades, a fragment of the former factory wall is symbolically maintained.

© Andres Flajszer