menuclose
Recovery and improvement of the historical promenade of the Boca de la Mina and creation of the new Park of the Smells and the Agrarian Garden of the "Camp de Reus" in the town of Reus

Recovering an emblematic walk of Reus, promoting new uses, and making it accessible to everyone.

Passeig de la Boca de la Mina a Reus
Passeig de la Boca de la Mina a Reus

Boca de la Mina Promenade in Reus

A respectful action with the collective memory of this historical walk that recovers its full functionality, improves its accessibility, solves its drainage problems and safeguards the centenary tree complex.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra, Mario Súñer Díaz – Architect

Team

Roger Mermi Ribalta, Gabriel Romero Fossas, Clara Terradellas Rosell, Marta Sanz Cuso, Esther Díaz Salas – Architect / Bárbara Freire Ares, Lina Florez, Marta Ines Cot – Architect and landscape architect / Laura Luque Pan, Gemma Ramon Mestre – Building engineer / Yago Cavaller Galí – Agricultural engineer and environmentalist

Collaborators

SBS Simón i Blanco – Engineering

Promoter

Ajuntament de Reus

Construction company

Valoriza Medioambiente

Project status

In progress

Start date

2018

Total area

41.641 m2

AN EMBLEMATIC PLACE

The Briansó or Boca de la Mina promenade is located in the northwest of the city of Reus, specifically in the north of the railway line and the train station. The walk has been and is an important recreational space for the inhabitants of the city. Its arrangement in relation to the nucleus, the morphology, the gentle slope, the trees and the special natural environment make it optimal for walks.

It was built in the 19th century following the existing path that led to the town’s mills, at the beginning of Monterols and, further up, at Boca de la Mina.

The old mills located in this place were vital for the pre-industrial dynamics of the city since they took advantage of the power of the water that was available to produce different raw materials, especially flour. The so-called new mill or mill of the town remains as a witness, today converted into a private house, which has a helical chimney that was built between 1863 and 1864, when the old mill was replaced by a steam engine.

© Jordi Surroca

WALK IMPROVEMENT AND RECOVERY PROJECT

The action on the Paseig de la Boca de la Mina aims to condition and dignify a space of great natural, patrimonial and sentimental value in the city and to favor all those uses that contribute to maintaining its identity. This means consolidating its character as a recreational space and setting for sports and health practices that respect the environment, promoting its cultural and historical values, and preserving associated agricultural uses, making it a central piece of actions to preserve the environment.

Therefore, beyond the urban development of the promenade, the City Council promotes different actions that the project considers and interacts with: cultural routes, water routes, Reus Smart City, etc.

The brick is used in different formats, rigs and arrangements according to its situation and use. / © Jordi Surroca

A NEW MODEL OF PROMENADE

The intention of the proposal is none other than to maintain the current character of the promenade as a recreation area, with soft sauló pavement and where plane trees are the main protagonists of the space. Even so, the proposal seeks to resolve the obvious deficiencies of the existing drainage to ensure that its durability is optimal and, consequently, its maintenance is minimal.

On the other hand, we want to promote the inclusiveness of the walk. For this reason, the new section of the Promenade always incorporates a paved strip, the width of which is variable throughout the promenade. In any case, its width is always wider than 1.2 m.

The materiality of this new strip built wants to achieve a perfect integration into the environment with materials that are very present in the collective imagination and culture of Reus. In this sense, paving based on the use of manual brick is proposed, in different sizes and formats to gradually configure the different spaces of the proposal. This ceramic material is chosen, considering that it is an element already present in the area in the walls and fences of the farmhouses, the chimney of the Mill and at the same time, it is a material with a clear relationship with the past and the way of doing of modernism.

© Jordi Surroca
The singular points of the promenade are duly marked in order to display information of interest. A new signaling wall system is configured using ceramic adobe lattices that make up these information panels. / © Jordi Surroca
The ceramic path plays with the different types of brick and rigging to give variety and recognize different points of the project. Roger Mermi RibaltaArchitect / Landscape / Project Director

A PROMENADE, A SEQUENCE OF UNIQUE POINTS

The promenade presents a sequence of points of great natural, historical and educational interest. The Font del Lleó, the Boca de la Mina, the ravines, or the modernist farmhouses are a clear example. The proposal signifies and values ​​all these points, integrating them through different constructive solutions and generating a unitary and coherent story in relation to the new proposal. The new viewpoint over the rafts or the new Font del Lleó are a good example.

As a result of the recognition of these singular points, it has been created in the central point of the Paseo, previously an open field with the only use of punctual parking: a new square that provides new uses and dignifies and improves access to the Mowgli school.

Around this new square there is a new attraction point, the Parc de les Olors: a new place for rest and leisure that connects the walk with the mill ravine. The route system allows you to enjoy a sensory experience in the surroundings of a set of plantations of aromatic species grouped by their color range.

In the future, the square will also serve as access to another new space (currently under construction): the Jardí Agrari del Camp, a new public space structured as an agricultural plot with a productive, educational and leisure purpose.

© Jordi Surroca