menuclose
Baixada dels Drets

Redevelopment of a street at the entrance to the historic center of Manresa

Baixada dels Drets
Baixada dels Drets

Baixada dels Drets

The Baixada dels Drets is a street that runs parallel to the old wall of Manresa and is one of the gateways to the old town.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Architect

Team

Mario Súñer Díaz – Architect / Lidia Carrillo Parra – Architect and landscape architect / Laura Luque Pan, Diana Calicó Soler – Building engineer / Yago Cavaller Galí – Agricultural engineer and environmentalist / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

SBS Simón i Blanco – Engineering

Promoter

Inmocaixa

Location

Construction company

Grupo Eiffage

Project status

Built

Start date

2018

Finish date

2019

Total area

1062 m2

Outdoor surface

1062 m2
©Quim Bosch

A special character

This street has a special character. It was the most important entrance to the medieval city. At this entrance to the city had to pay the consumption rights of the products that came to the city, and that is why the street was so named.

The road had been reformed in 1906 with the current slope, in 1908 the cobblestones were laid in the square and a section of the descent, and in 1947 the railing was put in place. The laying of the cobblestones coincides with the arrival of the automobile in the city.

Maintaining the premises of urban design of the old town of Manresa with respect to the different areas of the municipality such as the area inside the wall, the Raval neighborhood or the historical environment of the regional museum and the chapel of the Rapture of St. Ignatius of Loyola, the projects integrate these materials homogenizing the whole with the use of granite and Corten steel. The streets are given greater accessibility and width for pedestrian passage despite the great existing unevenness and the presence of vegetation is promoted in a consolidated but degraded urban area.

Given the appearance of archaeological remains such as a 17th-century boulder wedge, a 19th century stone gallery, or an 18th-century fountain and cistern, the project has been adapted to maintain those findings worthy of preservation for the enjoyment of the citizens.

©Quim Bosch