menuclose
Projects 22/12/2021

A new highly sustainable building will be the base for Zara’s commercial and design teams at Inditex’s headquarters in Arteixo.

A new highly sustainable building will be the base for Zara’s commercial and design teams at Inditex’s headquarters in Arteixo.

A newly created 170,000 square meter building will be the base for Zara’s commercial and design teams at the Inditex headquarters in Arteixo. With an investment of 238 million euros, the works are expected to begin next January and conclude in approximately two years.

These new facilities, defined by the simplicity of their lines, their large open spaces, energy efficiency and sustainability, have been conceived to enhance the horizontal work dynamics between designers, pattern makers and commercial professionals.

The new building, with five floors – plus two for car parks – will give continuity to the visual identity of the adjoining offices also designed by batlleiroig and intended for the operations of zara.com. It will be dominated by white and large horizontal windows with eaves that will give it sun protection and will flood interior spaces with free heights of 4.70 meters with natural light. A structural grid will arrange the pillars every 12 × 22 meters, generating large open spaces that will contribute to the dynamism of workflows between departments.

The proportions and dimensions of this large building give it a “shape coefficient” which, together with a system of facades and roofs with a high degree of insulation, allows optimizing its energy consumption and achieving energy self-sufficiency.

Two large longitudinal squares adjacent to the east and north facades will expand the existing plaza next to the zara.com building, promoting the health and well-being of users.

A system of multiple walkways will connect the new building with the adjacent ones at different points, thus guaranteeing the interior connectivity of the complex.